1

nEnG nOng!!

Posted by crow zero on 2:34 PM in
Eyp, ada orang tak kat umah ni...
....Assalamualaikum...
Hey,,,awak!! Lama tak nampak..Bz ke??
Erm..Ada la keje sket...Awak tu.?? Sibuk je kte tengok..
Awak2,,nak tanya sikit boleh?? alaa sikit je...
Ye,ape dia???
Awak rse kan,,kan...benda aaaapa yang awak naaa sgt tp tak mungkin jadi???
Alaaa apa yang selalu awak mimpikan laaaa....Share la..
Emmmmm..............
kalau tengah tido tbe2 ada org kejut...yang kejut tu bukan org biasa, tp Tiz Zaqyah..
mst bes an,,tu mmg terkejut lah tu...
Isshh dia ni,,org tanya serius la sikit...Lagi-lagi!!
Mengada pulak dia ni,,cuba bayangkan..kte jalan sme2 kt taman..tbe2 ada duit RM1000 jatuh dari langit..
Eee syok gler an...Terus kawin je...
Ehem,,,sedar sikit awak tu spe..Ala,,takkan tu je..bosan nye impian awak!! 
Ahhh,,ninini......
Kan bes kalo TAK PAYAH belaja tp dpt result exam gempak!!!
Gulp!!! 0-0

Al-maklumlah kawan sume,,skrg ni da la musim demam...

..:EXAM FEVER:..

Ya Allah kau berilah kekuatan pada hambamu ini untuk menghadapi peperiksaan...


:camane la dgn arab aku ne...moga2 mencapai lulus
Salam study n gud luck to everybody!! icha-icha...


Yang tension,
  pelajar shams

1

Saladin..

Posted by crow zero 2 on 9:13 PM

2

Akhlak Rasulullah..

Posted by crow zero 2 on 10:26 AM
Suatu hari Rasulullah SAW didatangi oleh seorang wanita kafir. Ketika itu baginda bersama beberapa orang sahabat. Wanita itu membawa beberapa biji buah limau sebagai hadiah untuk baginda.Cantik sungguh buahnya.Siapa yang melihat pasti terliur.Baginda menerimanya dengan senyuman gembira.Hadiah itu dimakan oleh Rasulullah SAW seulas demi seulas dengan tersenyum.

Biasanya Rasulullah SAW akan makan bersama para Sahabat, namun kali ini tidak.Tidak seulas pun limau itu diberikan kepada mereka. Rasulullah SAW terus makan.Setiap kali dengan senyuman, hinggalah habis semua limau itu. Kemudian wanita itu meminta diri untuk pulang, diiringi ucapan terima kasih dari baginda.

Sahabat-sahabat agak hairan dengan sikap Rasulullah SAW itu.Lalu mereka bertanya. Dengan tersenyum Rasulullah SAW menjelaskan: "Tahukah kamu, sebenarnya buah limau itu terlalu masam semasa saya merasainya kali pertama.Kiranya kalian turut makan bersama, saya bimbang ada diantara kalian yang akan mengenyetkan mata atau memarahi wanita tersebut. Saya bimbang hatinya akan tersinggung. Sebab tu saya habiskan semuanya."

Begitulah akhlak Rasulullah SAW.Baginda tidak akan memperkecil- kecilkan pemberian seseorang biarpun benda yang tidak baik, dan dari orang bukan Islam pula. Wanita kafir itu pulang dengan hati yang kecewa. Mengapa? Sebenarnya dia bertujuan ingin mempermain-mainkan Rasulullah SAW dan para sahabat baginda dengan hadiah limau masam itu. Malangnya tidak berjaya.Rancangannya di'tewas'kan oleh akhlak mulia Rasulullah SAW.

3

-Catur (chess)-

Posted by crow zero 2 on 9:43 AM

Catur adalah permainan yang paling popular di dunia; ia menggambarkan bukan sahaja satu permainan tetapi juga satu seni dan satu sains. Kadangkala catur dilihat sebagai permainan perang yang abstrak ; kerana sebagai suatu "seni pertahankan diri menggunakan minda dan mengajar catur dilihat sebagai cara untuk meningkatkan keupayaan minda.
Asal usul catur

Banyak negara mendakwa merekalah merupakan negara asal catur dalam bentuk yang tersendiri. Walau bagaimanapun, ahli sejarawan berpendapat bahawa catur sebenarnya berasal dari Iran purba, ia menjangkau termasuklah dunia purbakala termasuklah India (dulu dikenali sebagai Hindustan), Pakistan dan Afghanistan adalah beberapa negara diberikan sebagai contoh.

Islam dan Catur

Terdapat laman-laman web yang dikendalikan oleh pendakwah Kristian (seperti Answering Islam) yang membuat dakwaan bahawa Rasulullah S.A.W. dan Islam mengharamkan permainan catur.

Para ulama berbeza pendapat mengenai permainan catur, dengan sebilangan mereka mengatakan boleh dan sebilangan lagi mengatakan makruh dan sebilangan lagi yang mengharamkannya. Ada yang menyatakan hadis-hadis berkaitan dengan permainan catur tetapi apa yang nyata adalah permainan catur ini menular di kalangan penganut agama Islam setelah pengislaman negara Parsi bermula dalam 637M iaitu selepas kewafatan Rasulullah S.A.W. dalam tahun 632M. Dr. Syeikh Yusuf Al-Qardawi beranggapan hadis-hadis yang disebutkan mengenai permainan catur adalah hadis palsu kerana Rasulullah S.A.W. wafat sebelum penaklukan negeri Parsi.

Khulafa al-Rasyidin sendiri berbeza pendapat mengenai permainan catur. Khalifah Umar r.a. menganggapnya lebih melekakan daripada nard (backgammon) sementara Saidina Ali r.a. melihatnya sebagai satu perjudian (kerana ada yang bertaruh wang bermain catur).

Sahabat-sahabat lain dan ulama-ulama yang mengikut semasa dan selepas Khulafa al-Rasyidin seperti were Ibnu Abbas, Abu Hurairah, Ibnu Sirin, Hisham bin Umrah, dan Said ibn Al-Musayyib membenarkan permainan catur. Asas kebenaran adalah catur tidak melibatkan pertaruhan nasib sebaliknya melibatkan kemahiran dan strategi.

Dr. Syeikh Yusuf Al-Qardawi berpandangan permainan catur dibolehkan di dalam Islam, seperti mana permainan-permainan yang lain, selagi mana perkara-perkara berikut dijaga oleh pengamalnya.

1) tidak dilekakan sehingga meninggalkan solat dan
2) tidak melibatkan pertaruhan wang

0

huh..

Posted by crow zero 2 on 11:27 AM
da ahad dah..?!
cepat betul mse brlalu..
lbih2 lg ble time cuti..
cpt je rsenye..
erm,, omwek pon x siap lg..
xdpt nk mgadap pc nih lme2 lg..
k..ar..nk wat omwek jap..
klu rajin dan brksmptn..
erm..tade pape ar..
*merepek je ann..
bye..salam..

6

Tahniah Adik Wajih Zakwan Hanif...

Posted by crow zero on 9:09 PM


http://akumelayuislam.blogspot.com/

7

kambing..

Posted by crow zero 2 on 12:04 PM
ada sebuah cerita menceritakan tentang seorang pengembala kambing...
pada suatu hari ada seorang wartawan dari majalah Animal Planet versi Melayu ingin men"interview" pengembala kambing ini..
bermulalah cerita"~

wartawan : assalamualaikum pakcik Ahmad..!

pakcik Ahmad : oh...waalaikumussalam..dengan nada selamba dan macho itu~

wartawan : saya nie dari kompeni majalah KAMBING nak interview pakcik nie...

pakcik Ahmad : yoko?? pasey po???

wartawan : pasal kambing kambing pakcik lah..

pakcik Ahmad : apo apo jolah...

wartawan : ha...nie nak tanya ni...kambing2 nie pak cik bagi makan pe setiap hari???

pakcik Ahmad : yg mana satu?? yang itam ke yang putih..tanya pakcik Ahmad ilek aje..

wartawan:( dengan muka pelik menjawab) aahhh...ahh...yang itam..jawab wartawan..

pakcik Ahmad : oh..pakcik bagi makan nasik sojuk jo...dengan selamba menjawab~

wartawan : yang putih??!

pakcik Ahmad : SAMA lah ... makan nasik sojuk jugak...

wartawan : oh.. (muka pelik) camne dengan air? minum air baper banyak??!

pakcik Ahmad : yang mana satu??yang itam ker yang putih??

wartawan : ahh ahh ahh...yang putih..

pakcik Ahmad : oh..dalam 2 gelen air lah jugak...!

wartawan : yang itam??

pakcik Ahmad :SAMA lah ... 2 gelen air lah jugak..!!

wartawan : (dah mula hangin) bagaimana dengan berak??

pakcik Ahmad : yang mana satu??yang itam ker yang putih??

wartawan : yang PUTIH!!!

pakcik Ahmad : yang putih tuu...berak agak banyak lah jugak...

wartawan: yeker?? yang HITAM???

pakcik Ahmad : SAMA lah ... agak banyak lah jugak...

wartawan : (dah bengang) abih tuh!!! aper yang dibeza beza kan...saya tanya kambing itam dengan putih sama jer...aper perbezaan nyer yang SEBENARNYER!!!!

pakcik Ahmad : ohh....apolah kau nie...kambing itam tu sebenarnye pakcik yang punyo..!!!~~~

wartawan :(muka paham sambil tersenyum) oh...ohhh..bistu kambing putih saper yang punyer??

pakcik Ahmad :(dengan selamba) SAMA lah jugak .....pakcik punyo gak..

wartawan : (berlari lari anak sambil menjerit dan menangis nangis!! )



p/s: artikel ni best kpd yg blum bce..

Copyright © 2009 FINAL DESTINATION All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive | Distributed by Deluxe Templates