3

Salahkah Merentas Desa??

Posted by crow zero on 7:30 PM
Assalamualaikum...huh,,baru2 ni skola ada wat satu perubahan dlm sukan..nmpak gayanya muslimat skrg da boleh lah nk merentas-rentas kt desa tu...timbul pelbagai persoalan dan konflik..ada yg tak setuju tak puas hati..n ada yg tak amik tau pon...maka banyak la fatwa2 yg kuar dr mulut2 pelbagai pihak..ada yg ckp cmni,,ada yg ckp cmtu..apa yg nk ditulis ni,,sekadar pandangan peribadi je eh..salah ke nk merentas desa??(untuk muslimat)..ok,,biar saya jawab...mungkin nmpak aneh pompuan pakai tudung labuh n then berlari2...kena sedar yg pompuan ni byk kna jaga..sbb apa??org pandang..org laki ni mata dia power..mcm2 leh nmpak...tutup lah cmana pon an..ade je.....tp takpe,,habis kalau mcm tu,,smpai bler2 la muslimat ni tak boleh nk bersukan..tu satu..n then yg ke 2,,think out of the box...nk duduk dlm kepompong yg sma ke??cuba kuar...n ada pulak yg cuba mmbawa usaha pulau-memulau program ni...ada juga antara guru sndr yg menyindir dan tidak berpuas hati...perbarisan rumah sukan(muslimat) diajar oleh dak laki..habis tu??nk harap an spe g??cuba think positive sket...kalau dia amik askar tu soh ajar kawad dak pompuan tu leh pulak....okeh,,tu dari satu sudut...sudut laen pulak,,mungkin dak pompuan ni da lali gn perangai dak laki skola shams ni kot...diorg tau apa yg berlaku next next next nnt an...skola agama katakan..then diorg pon tau kalau merentas desa ni mcm2 hal ada...kte kan kne jaga adab2 sbg seorg muslimah...mgkin tmpt nk lari2 tu pon exposed kt public,,so apa org ckp nnt....tp kalau ada lebih byk buruk dr baik,,,,kansel je bnde tu..ckg pon takyah susah2 nk jaga checkpoint diri tgh2 panas,,takyah susah2 beli hadiah..tol tak??baek dok umah lepak tido air-cond...apa yg diharapkan,,minda pelajar agama jgn terus disempit-sempitkan,,luaskan pemikiran...cuma jgn smp tahap budaya yg baik tu lenyap...mgkin ada baik nya juga kte try dulu utk kali pertama ni,,kalau ada masalah byk,,taon dpn jgn buat..kalau ok,taon dpn perbaiki lg...simple kan......:)....sekadar mmberi pandangan..sbb byk sgt kekhilafan dlm hal ni...taktau r ijtihad ustaz2 dpt result apa..haha,,,yg buruk dicegah,...salam

3 Comments


info: http://idopislamutkdunia.blogspot.com/2010/01/desa.html
(n im agree wif him)(",)


frankly i've read that b4...tp post ni ditulis slps ckg ismail sndr yg meluahkan perasaannya kt ktorg time pjk..n pihak yg bertanggungjwb ialah pentadbiran sbb pgetua sndr yg nk kan perubahan..ckg cuma pelaksana...n ckg jugak ada ckp,,kalau bnda ni tkde sbnrnya lg bagus,,dia lagi suka....wallahualam


ssgghnye yg mnjaga biah SMKA SHAMS ini adalah KITA, maka kitalahyg bertggjwb tros mmprthnkn budaya itu agar SHAMS lebih maju dr segi duniawi dn ukhrawi.. wallahua'lam

Post a Comment

Copyright © 2009 FINAL DESTINATION All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive | Distributed by Deluxe Templates